Samen meedoen

Kras en krachtig worden

door Stan

Ik ben ‘Stan, van het bewegen’. Of ja zo word ik altijd genoemd. Samen met mijn collega’s breng ik ouderen in beweging. Ik vind dat fantastisch! Elke keer weer mensen helpen en samen op zoek gaan naar een passende beweegoplossing. Ik zie mensen weer opbloeien als ze gaan bewegen, daar doen we het voor!

Sport en bewegen heeft veel voordelen en niet alleen als je jong bent. Ook als je ouder wordt, is het belangrijk te blijven bewegen. Het verkleint de kans op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. En het is goed voor je hersenen. Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat regelmatig bewegen het ontstaan van dementie vermindert en het proces van Alzheimer vertraagt. Door te sporten kunnen ouderen dus blijven meedoen en vitaal ouder worden. Ik als beweegcoach help hen daar op allerlei manieren bij. Onder het mom van kras en krachtig brengen we ouderen in beweging. We organiseren fittesten en training voor valpreventie. Maar we bieden ook wandelgroepen en anderen vormen om lekker en vooral samen te bewegen. Want sporten is zoveel meer dan alleen bewegen. Het brengt mensen samen en zorgt voor plezier!

En het werkt!

Bijvoorbeeld in het geval van deze topper. Een meneer die na zijn beroerte aan één kant lichte verlammingsverschijnselen opliep. Op advies van de arts moest hij meer bewegen. Dit doet hij wekelijks in een beweeggroep, maar ik ben ook intensief met hem gaan wandelen. Na een tijdje liepen we behoorlijke afstanden! Omdat ik vond dat hij het moest volhouden, ook zonder mijn hulp, kwam ik op het idee om de historische vereniging waar hij al jaren lid van was te bellen. Binnen een week was er een wandelgroep opgestart! Het is prachtig om te zien hoe hecht de gemeenschap hier is en hoe ze samenwerken om iemand te helpen.

Vol trots

Ook maakte ik bij een bijeenkomst over Alzheimer kennis met een dementerende meneer. Ik vertelde over de positieve gevolgen van bewegen bij dementie en hij wilde graag aan de slag. Ondertussen doet hij wekelijks super fanatieke mee met een van de beweeggroepen, ook al lukken sommige dingen niet meer. Hij lacht zodra de muziek begint en heeft het goed naar zijn zin. Hij vertelt vol trots aan iedereen dat hij bij mij sport en dat het het beste medicijn is tegen zijn vervelende ziekte.

Drempels overwinnen

We helpen mensen om drempels te overwinnen, letterlijk en figuurlijk. Ik ontmoette een mevrouw die bang was om buiten te komen en aan te sluiten bij een beweeggroep. Daarom ben ik de eerste paar keer mee gegaan en zorgde ik voor vervoer. De volgende stap was samen wandelen naar de beweeggroep. Haar zelfvertrouwen groeide en haar angst nam af. Nu loopt ze elke week zelf naar de beweeggroep en heeft veel nieuwe sociale contacten

"Iedereen verdient het om kras en krachtig te worden"

Zo zie je maar hoe belangrijk bewegen is, op alle leeftijden. Maar vooral ook het geven van de juiste aandacht en het bieden van maatwerk, zodat iedereen op zijn of haar niveau kan meedoen. Iedereen verdient het om met plezier kras en krachtig oud te worden en samen die kleine successen delen maken mijn werk zo bijzonder. Dat is precies waarom ik trots ben om ‘Stan, van het bewegen’ te zijn.

Meer weten over Kras & Krachtig? Neem contact met me op via stan@negen.nl.

Negen maakt op deze website gebruik van cookies. Deze cookies worden ingezet om de website te verbeteren en uw surfgedrag te analyseren. Voor meer informatie, bekijk onze privacy- en cookieverklaring.

Sluiten