door sportformateurs Rob, Ruud & Roy
Veel sportverenigingen, sportaanbieders, gemeenten en maatschappelijke organisaties zijn er druk mee: samen een lokaal sportakkoord maken om bij te dragen aan een gezonde en vitale leefomgeving voor alle inwoners. Geen papieren tijgers, maar levendige akkoorden waar veel supporters hun handtekening onder zetten. Ondertussen werken wij in bijna 30 gemeenten aan een sportakkoord. Onze sportformateurs Roy, Rob en Ruud vertellen over de aanpak van akkoord naar actie.
Van ambities naar acties
Wat is een lokaal sportakkoord eigenlijk? “Een plan van lokale ambassadeurs rondom sport en bewegen om er samen voor te zorgen dat meer mensen in beweging komen. Het omvat ambities om daar aan bij te dragen, maar vooral ook concrete acties om mee aan de slag te gaan. Het akkoord is vooral van de gemeenschap en niet iets van de gemeente”, vertelt Ruud. “Sportverenigingen, sportaanbieders én maatschappelijke partners bepalen samen hoe ze sport en bewegen lokaal nog meer op de kaart kunnen zetten. Ze maken daarover concrete afspraken én leggen vast wie met welke acties aan de slag gaat. Ze zijn echt eigenaar van het sportakkoord en voelen zich daar verantwoordelijk voor. En hoe concreter hoe beter. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een beweegpas, het ontwikkelen van aanbod voor ouderen, het doen van gezamenlijke inkoop, het inzetten van een gezamenlijke vertrouwenspersoon of het realiseren van een digitaal sportplatform”, vult Rob aan.
Kracht van samen
De kracht van het sportakkoord zit in het samen doen. “Onze sportformateurs brengen alle partijen samen om te komen tot het sportakkoord. Veel betrokkenen willen graag aan de slag, maar alleen lukt dat niet altijd. Door samen ideeën op te pakken, versterken ze elkaar en komen ze sneller tot resultaat”, aldus Roy. Iedereen kan meedoen: van jong tot oud, kleine en grote verenigingen. Iedereen wordt betrokken en krijgt de kans een bijdrage te leveren aan het sportakkoord. Ruud vervolgt: “Kinderen en jongeren worden actief betrokken. Zij hebben een frisse blik op de (sport)wereld en zitten vol goede ideeën. Dat inspireert weer anderen om ook out of the box te denken en ambities concreet te maken.“ “Het openlijk ondertekenen van het sportakkoord door al die partijen draagt daar ook aan bij. Wie wil hier nu niet bij horen en zijn of haar steentje aan bijdragen? In de gemeente Horst aan de Maas tekenden meer dan 70 enthousiaste supporters het sportakkoord. Zij omarmden het sportakkoord en gaan samen de acties uitvoeren”, legt Roy uit.
Lokale verhalen een podium bieden
De sportformateur is de aanjager en inspirator om de lokale gemeenschap in beweging te krijgen tot het ontwikkelen van een sportakkoord. Rob ligt verder toe: “Dit wordt kracht bijgezet door gerichte communicatie en activatie. Via een online platform wordt het proces toegankelijk voor iedereen en worden lokale verhalen gedeeld. De lokale trots die we daarmee uitdragen, stimuleert ook anderen om aan te sluiten bij het sportakkoord. En dat werkt. Gedurende het proces zien we steeds meer partijen aanhaken, omdat ze daartoe aangespoord zijn door anderen. Bij de ondertekening van het sportakkoord in Lingewaard betraden lokale ambassadeurs het podium om hun verhaal te delen én gooiden alle 74 betrokkenen een balletje in de basket om het sportieve voorbeeld aan elkaar te geven.”
Trotse sportformateurs
De aanpak van onze sportformateurs leidt tot betrokkenheid en verbondenheid. “Overal waar we aan de slag zijn, brengen we een beweging op gang en zien we nieuwe samenwerkingen ontstaan. Daar doen we het voor! We zijn trots dat we hier ons steentje aan kunnen bijdragen. We zijn in 28 gemeenten actief (geweest)! Naar verwachting gaan ongeveer 2.000 supporters één van deze sportakkoorden ondertekenen”, vertelt Ruud trots. Maar veel belangrijker is dat de ambities en acties in het sportakkoord worden uitgevoerd. Onze sportformateurs zorgen daarom voor een goede borging van de uitvoering, bijvoorbeeld door het oprichten van een kernteam, diverse werkgroepen en/of een nieuwe netwerkstructuur. “Het mooiste is om te zien, dat sommige acties al opgepakt worden vóórdat het sportakkoord goed en wel ondertekend is. Daarbij zoeken velen ook de samenwerking met buurgemeenten waar ook gewerkt wordt aan een sportakkoord. Samen staan ze immers sterker”, besluit Rob.
Ontdek hier meer over de sportakkoorden
Meer weten over een lokaal sportakkoord of de inzet van een sportformateur? Neem contact met ons op via rob@negen.nl, ruud@negen.nl of roy@negen.nl.
