De juiste wegen naar bewegen

Sport en bewegen is niet langer een bijzaak, maar een levensbehoefte voor gezondheid en ontwikkeling van mensen. Daarnaast zorgt sport en bewegen voor een sterke maatschappelijke en sociale verbinding. Onze spelbepalers zetten de waarde van sport en bewegen dagelijks in om het verschil te maken. Daarbij kijken we vooral naar mensen en groepen in onze samenleving die onze hulp daarbij goed kunnen gebruiken. Laat je inspireren door de mooie verhalen van inwoners die gelukkiger, fitter en gezonder in het leven staan dankzij de inzet van sport als middel.

29-jarige Mitchell voelt zich als herboren.

Goede voornemens. Vaak bedenken we ze in december en zetten we ze na een paar weken alweer in de ijskast. Dat geldt echter niet voor de 29-jarige Mitchell Heemskerk uit Grave. Na een zware periode besloot hij afgelopen december om het roer helemaal om te gooien. Meer aandacht besteden aan sporten stond al langer op zijn wensenlijst, maar door omstandigheden lukte het hem niet om dit op te pakken. Dat veranderde toen hij kennismaakte met onze beweegmakelaar Rob van der Linden. Rob gaf hem namelijk een zetje in de goede richting. Hét zetje dat Mitchell nodig had.

29-jarige Mitchell voelt zich als herboren.

Hein en Jopi de Rooij gaan ondanks leeftijd met sprongen vooruit dankzij Valpreventie!

Onze kwetsbaarheid neemt toe naarmate onze leeftijd stijgt. Het echtpaar De Rooij uit Heythuysen kan hierover meepraten. Ook zij ervaarden dat dagelijkse bezigheden zoals het aantrekken van kleding, wandelen of werken in de tuin steeds moeizamer gingen. Uit interesse namen ze deel aan de Valpreventie. Beide stonden al binnen enkele weken versteld van de positieve invloed die het traject had op hun dagelijks leven.

Hein en Jopi de Rooij gaan ondanks leeftijd met sprongen vooruit dankzij Valpreventie!

Beweegmakelaar Tijn maakt Sportdroom Anne werkelijkheid

Jarenlang gleed ze op twee latten de piste af en genoot ze van het gesuis langs haar oren, maar door ziekte kwam daar plots verandering in. Het overkwam de inmiddels 46-jarige Anne uit Gemert. Zorgeloos bewegen werd steeds lastiger en haar wereld stortte letterlijk in elkaar. Ondanks de tegenslagen, gaf ze haar droom om ooit nog eens te skiën niet op. Ze ging opzoek naar nieuwe mogelijkheden en maakte kennis met zitskiën, een sport die haar energie gaf en waar ze plezier in beleefde. Beweegmakelaar Tijn hielp haar bij het verwezenlijken van haar sportdroom: een eigen zitski.

Beweegmakelaar Tijn maakt Sportdroom Anne werkelijkheid

Deelnemers valpreventie aan het woord

Begin februari werd het startschot gegeven voor een 10-weekse cursus valpreventie in Gulpen-Wittem. Afgelopen week, een half jaar na de cursus, kwam de groep weer samen en werden de belangrijkste tips en oefeningen herhaald. Samen met oud-deelnemers blikten we terug op de cursus. Een cursus die voor deelnemers onwijs waardevol is gebleken.

Deelnemers valpreventie aan het woord

Het verhaal van Bram Slagboom

De gevolgen van een auto ongeluk in 2016 zijn voor Bram Slagboom uit de gemeente Molenlanden nog steeds merkbaar. Door NAH en fysieke klachten vond hij het moeilijk om passend beweegaanbod te vinden. Beweegmakelaar Monique is vervolgens samen met Bram aan de slag gegaan en met succes! Benieuwd naar Brams ervaring? Lees dan verder.

Het verhaal van Bram Slagboom

Positief Gezond Leudal

Bewegen is van groot belang om gezond ouder te worden. Met het programma Positief Gezond Leudal helpen we inwoners die drempels ervaren om (meer) te bewegen. Tonnie Horstermans-van Maris was een van de deelneemsters aan het beweegprogramma van 10 weken.

Positief Gezond Leudal

In Beweging

In beweging is een programma dat we aanbieden om inwoners die moeite hebben om (meer) te bewegen te ondersteunen om hierin een eerste stap te zetten. Wij zorgen ervoor dat ze structureel meer in beweging te komen. Marlie van Weert was een van de deelneemster aan het programma. Na een periode van blessures en onzekerheden wilde ze het sporten weer graag op gaan pakken. Haar eerste stap: deelnemen aan In Beweging om op die manier het vertrouwen terug te krijgen.

In Beweging

Iedereen beweegt

Iedereen heeft recht op beweging, een fysieke of lichamelijke beperking hoeft daarbij geen belemmering te zijn. In de gemeente Molenlanden organiseren we een keer per maand een sportieve activiteit voor inwoners met een beperking. We zijn elke maand te gast bij een andere vereniging. Op die manier leert de vereniging kennis maken met G-sport en de deelnemers met de vereniging.

Iedereen beweegt

Fietslessen statushouders

De meeste kinderen leren op jonge leeftijd al om op een fiets te stappen. Voor statushouders is dat echter een ander verhaal. Zij hebben soms nog nooit op een fiets gezeten en moeten wennen aan onze verkeersregels. Door middel van een fietscursus leren we ze hoe ze moeten fietsen en omgaan met het verkeer. Voor sommigen gaat er een hele nieuwe wereld open nu ze veilig de weg op kunnen.

Fietslessen statushouders

Opa en oma gym

Jong en oud samen in beweging. De gezelligheid spat ervan af als de gymzaal gevuld is met kinderen en hun opa's/oma's. Voor de kinderen een leuke afwisseling van de gymles en voor de opa's en oma's een moment om lekker in beweging te komen. Ook voor verenigingen is dit een mooie kans om kennis te maken met nieuwe doelgroepen. Kinderen, die opzoek gaan naar een (eerste) sport en ouderen die graag fit en gezond willen blijven.

Opa en oma gym